Dahau

Bo že držalo,da tisto kar imamo pod nosom včasih ne vidimo ali pa ni dovolj zanimivo…Nekje v začetku septembra me je ves navdušen klical Matej.Ujel  je dve lepi ribi in ker sem bil v bližini sem ga šel poslikat-takrat sem prvič videl od blizu dahavske krape……brez besed!!!!
Ker se je bližala druga polovica oktobra in tistih nekaj prostih dni namenjenih ribolovu,sva v zadnjem trenutku spremenila plan.Prvotno sva nameravala odloviti slab teden na še eni domači vodi-Krog.Matej se je že od začetka nagibal k Soboškemu jezeru,medtem ko sem sam imel še načrte v Krogu,pa vendar tista dva čudovita krapa sta me prepričala da bo Dahau dober izbor.Kot domačin na tem jezeru sploh še nisem resno lovil,kar malo čudno mi je bilo-taka voda pa prvič na njej.
Končno dan odhoda in seveda tudi tokrat, brez celodnevnega naliva ni šlo!Okrog poldneva se je malenkost razsvetlilo,kar je bilo dovolj da sva na hitro postavila tabor.Ostalo nama je kar nekaj ur do teme,tako da sva v miru lahko posvetila več časa iskanju mikrolokacij-lovila sva na razdaljah od 30m pa do 300m,globina se je gibala od 5 pa do 9 metrov…Za vabo sem izbral BfB BLACK SQUID bojle,ki mi je pripravil Oto-še sveže in malenkost bolj zaprte….želel sem obstojnejšo vabo velikosti vsaj 24-30mm.Ta bolja me letos še ni razočarala!Dodatno sva hranila še z konopljinimi briketi,ki so se mi že lansko sezono pokazali kot odlični.Čeprav se izogibam partiklu sva si vseeno pripravila okrog 20 kg le tega.Za vsak primer sem bojle ovil v nogavice-zaščita pred precej nadležnimi raki in seveda vaba je tako zelo obstojna!

Tik pred mrakom sva se končno usedla in se nameravala malo ogreti ob kavi.Pričakovala sva mirno noč,saj si niti nisva obetala mnogo-zlasti ne prvo noč.
Kave še spila nisva ko se je nežno oglasil moj alarm….tam čez na robu in globini 6.3m .Odličen borec,luska nekaj čez 15 kg!!!!!

Moj prvi dahavski atlet,joj kako sem bil srečen.Prvo noč sva ujela še tri ribe vse nad 10 kg-noro!!!
Seveda je bilo veselje preveliko,da bi trajalo v nedogled!Dahau je pokazal hitro zobe-in to dobesedno-školjke!!!IPolni grebeni školjk!Naravne hrane ribam res ne manjka-za ribiča pa so lahko nočna mora-še posebej če jih ignoriraš! Še preden sem navezal shokleader sem izgubil 4 ribe,Matej eno!Drugo jutro je Matej zgodnjih jutranjih urah ujel še tri ribe od 10-13,5.
Naslednji dan nekje proti poldnevu pa je zapihal rahel severnik,ki se je do večera še rahlo okrepil.Tisti trenutek se je končala vsakaršnja aktivnost ribe…Nič več se ni dogajalo-popoln mir.Samo megla je vztrajno skrivala razgled….Končalo se je tako na hitro kot se je začelo-nasledja dva dni se ni zgodilo nič več!
Morda malo razočarana po tistem začetku,pa sva  hitro prišla so spoznanja.da pravzaprav ni bili slabo.Seveda me je jezilo,da nisem takoj navezal 30-50metrov flurocarbona!Morda bi realizaral kakšen prijem več….
V petih dneh sva ujela 8 rib,8 prijemov je žal ostalo neraealiziranih.Kar je najpomembnejše-ribe so v odlični kondiciji. Tako zdravih rib že dolgo nisem lovil-če sploh kdaj.
Soboško jezero velja za eno težjih vod,možnost neuspeha večja kot marsikje drugje,pa vendar so v njem biseri ki kar kličejo po vrnitvi.
Dahau nasvidenje kmalu….morda še letos!

LP Seba