Nepozabnih 72 ur


 

Prišli so tisti prazniki v koncu oktobra, ki se zavlečejo preko meseca v naslednjega, za mene idealna priložnost, da odklopim in se sprostim na vodi, a kljub temu ni bilo zadosti časa, dejansko ga nikoli ni dovolj za ribičijo, da bi odlovil več kot 4dni, zato je odločitev padla, da odlovim na že poznanem Šmartinskem jezeru z izjemo, in to je bila dnevna cona. Pridružila se še mi je moja boljša polovica in tako sva splanirala 72 urni ribolov, kajti čas več ni dopuščal.

Po informacijah iz jezera je bila tekmovalna trasa polna, stanje ribe je pa bilo nekoliko slabše. Dva tedna pred menoj je odlovil Žiga v dnevni coni odlično malo konkretnejšo kampanija, katera mu je pokazala odlične rezultate. Nisem bil čisto odločen, če naj odlovim na isti poziciji, ali naj preizkusim kaj novega. Sprva sem še obiskal pozicijo na plaži pri brani, vendar zaradi pešcev, turistov in še česa sem si hitro premislil.

Izbrana je bila prva pozicija v centralnem delu Šmartinskega jezera, takoj ob koncu lesene pešpoti. Vodostaj je bil nižji za pribl. več kot meter, zato sem moral postavitev palic pošteno naštudirati. Sledilo je naporno postavljanje kampa, ki se je zavleklo kar par ur, dokler nisem usposobil čolna za natančen pregled terena. Po kratkem pregledu z sonarjem se je globina izbranega predela gibala 6.9 do 7.2 metra in pribl. 10cm pasom mulja na dnu. To je bilo vsaj meter globje, kot je bila globina na prezasedeni trasi. Temperatura vode je bila za tak letni čas kar topla, imela je 14°, vendar kljub temu sem se odločil za lov v globejši vodi v dnevni coni.

 

Pričel sem z pripravo hrane za hranjenje. Tokrat me je spremljala izboljšana serija BFBaits Raka, kateri je bil obogaten z dodatkom čilija in popra, kar jim je dalo izjemen atraktiven vonj, boile so pa bile z soljo in narejene na princip hitrega razpadanja oz oddajanja atraktivnosti za že hladnejšo vodo. Seveda nepogrešljiv dodatek je bila kuhana konoplja, katero vedno dodam k boilijam, da povečam atraktivnost mesta hranjenja in hitreje privabim prijatelje.

Pripravljeno je bil spot, naredil sem sveže naveze. Ker sem ljubitelj velikih vab, sem uporabil trnek št.4 ter 2x24mm boili na lasu z primernim razmakom seveda. Boili na lasu sem dodajal legendaren BFBaits belashan pasto, katera je naredila v pasu mulja še bolj atraktivno vabo. Ker sem imel pozicijo na dobrih 70m, sem sistem z navezo in 120g svincem brez problema nastavil v akcijo. Vso to dogajanje se je zavleklo že proti mraku in pripravil sem si hrano za zjutraj, saj sem moral sisteme uro po sončnem zhodu umakniti iz vode.

 

Minile so 4 ure odkar so sistemi čakali v vodi, nakar mir na stojalu prekine pisk na levi palici. Super, na to sem potihoma čakal ves čas, saj sem takoj po hranjenju zasledil dogajanje na spotu. Po borbi sem ugotovil, da je kar živahen krap, kateri je kasneje pokazal dobrih 10kg na tehtnici. Bombastičen začetek ribolova, bi se lahko temu reklo, ampak ne le to, ob dokrmljenju sem še do konca ribolovnega dne imel še dva manjša krapa med 6 in 8kg.

Temperatura se je spustila kar nizko, zazeblo naju je že kar pošteno in čas je bil, da se pripravim na počitek in v miru premislim taktiko za naslednji dan. Ponoči je hotelo biti nekakšno neurje vendar je vse prešlo, zato je bila zelo mirna in tiha noč, voda je pa izgledala kot ogledalo, zares lepo. Ni dolgo trajal moj spanec, ko sem se z voljo vstal ob pol5, da ponovno dam sisteme na prežo ter se vrnil k moji dragi pod toplo spalko.

Ta finifajni del zgodbe je pa že po 1 uri prekinil zvok piskača na eni izmed palic. Bilo je že lepo svetlo in ob poštenem drilu iz čolna sem le zajel lepšega krapa. Vaga pokaže prelepih 16.5kg in seveda presrečen, da sem ujel precej lepo ribo v dnevni coni.

 

Dan je minil kot da bi rekel keks, seveda pa dogajanja mi manjkalo. Ta dan sem imel 9 prijemov ter vse realizirane, krapi so se pa gibali med 9 in 13kg. Prekinil sem z dodajanjem konoplje in pričel z hranjenjem samih boilijev, saj se mi je izkazalo, da nisem imel toliko manjše ribe. Minil je še en dan, razbral sem lahko že po drugem dnevu, da večji krapi prijemajo zjutraj, od 7 do 9 ure, nato se ustavi, in prične spet okrog 16 ure popoldan in do 18 ure. Vmes se je znašel tudi precej lep luskinar teže 13.2kg, kateri je bil všeč tudi moji punci in zato je hotela tudi ona malenkost pozirati pred objektivom.

 

Tukaj v teh 4 urah so se prijemi vrstili en za drugim, vendar večji zjutraj, manjši zvečer. Po pravici povedano sem komaj čakal naslednje jutro, ker sem bil poln pričakovanj saj sem v dnevu in pol lovljenja štel že približno 11 prijemov.

In tako je dan zapadel v noč, čas za počitek, čas za premislek ob tabornem ognju in ob kapljici dobrega vinčeka, brez dobrot pač ne gre, in od topli juhici za lahko noč. Bammm, me vrže izpod spalke budilka, mučno ampak vztrajno sem se podal iz nje v dokaj mrzlo jutro z željo, da čim hitreje pričnem z ribolovom in nadaljujem zgodbo prejšnjih dveh dneh.

Pripravljen sem bil, vse je bilo na mestu, le počakati je bilo potrebno. Bil sem malenkost nevčakan, zato sem si privoščil vroč koffe, ki mi pa po uri sedenja pod marelo in z pogledom po vodi ni pomagal premagati jutranje utrujenosti, zato sem se kar nazaj zleknil v šotor pod toplo splako, ki mi jo je grela moja desna polovica. Hitro me premaga lahkoten spanec, nakar naenkrat nekje v daljavi zaslišim tisti nekako poznani zvok, ki prihaja iz smeri palic… valda… PIPSER SE DERE! Hitro ven in v akcijo, pa čeprav po dokaj razmočenem terenu od prejšnjih padavin z kroxi hehe. Po drilu iz obale sem zaznal lepo dejavnost ribe in zato nisem hotel razkirati drila iz obale, zato sem raje malenkost zaglisiral.  Seveda sem se uspel tudi vmes preobuti v bolj vodoodporne škornje. V podmetalki se znajde prelep luskinar. Ocenjeval sem ga 15+, in tudi tako je bilo, lep, zdrav in bojevit luskinar z 15.4kg.

 

Bil sem tako navdušen, da sem že zjutraj skakal okoli šotor v kratkih rokavih in pripravljen na še več, saj ura ni bila več kot pol 8. Po hranjenju, katero vedno sledi po vsakem prijemu sem se le uspel udobno naslonit v stol in uživat ob pogledu na lepo, jesensko jutro ob vodi. A kaj ko ta pogled in udobna namestitev nista trajala dolgo, saj me je zmotil piskač… JA SPET! To mi delaj huhu. Tokrat je bila riba še močnejša in zato nisem nikakor premišljeval, ampak sem hitro odrinil na čoln. Ta mi je dal vetra, saj se je boril dobrih 20min. Ko sem ribo zajel, sem enako cenil kot prejšnjega, okrog 15kg. Prispel sem do obale in zvagal mrcino. Pričakalo me je presenečenje za vagi! Malenkost manj kot 20kg, bombastično!!! Prelep luskinar z točno težo 19.8kg. Kaj še hočeš boljšega za 3 dnevni ribolov sem si skozi ponavljal!

 

Do večera sem ponovno ujel kar nekaj rib z težo od 9 do 12kg. Vseh nisem slikal, saj sem povečini te krape zajel iz obale ter jih odpel in kar se da po hitrem postopku izpustil nazaj v njihovo domovanje. Suzani je le uspelo enega od teh ukrotiti za večerno fotografijo.

 

Počasi je mineval dan, kateri je veljal za zadnjega in v katerem sem nameraval pospraviti opremo ter se vrniti domov. Nek notranji glas mi je pa govoril drugače… Ne smeš domov, vztrajaj, velike ribe se ti vrstijo zjutraj, in do zdaj so bile vedno večje, nič ni narobe, če še odloviš eno jutro, mogoče bo pa kaj večjega… itd. Seveda je tudi tako bilo. Odločitev je padla, da še zadnje jutro preizkusim srečo in probam ujeti kakšnega lepega krapa. Konec dneva sem štel še dodatnih 7 prijemov, kar je naneslo v roku dveh dneh in pol na 18 prijemov. Vzpodbudno in zelo dobro za tak mesec v dnevni coni. Proti kraparski trasi, ki je imela pravo zatišje je bila ta pozicija trenutno najbolj lovna na vodi.

Noč se spusti, in hitro se odpraviva spati, saj je sledil dan za pospravljanje in vrnitev nazaj domov. Prišlo je zame težko pričakovano jutro, zato sem bil pripravljen kar se le da. Zadnje boile sem nahranil okoli markerja  in nastavil sisteme z vabami na hotspot. Tokrat me je začela najedati nevčakanost, saj sem dobro vedel, da zjutraj je vedno lepša riba! In poglej poglej, že po pol ure na hranišču prijem. Super, gremo po njega! Žal se moje pričakovanje ni uresničilo, in sem bil malenkost razočaran, saj sem uspel ujeti manjšega krapa pribl. 4kg, kar je bil najmanjši na kampaniji. Pomislil sem, imam še čas, nastavil bom ponovno, kljub temu, da nimam več hrane za dokrmiti. Tako sem vrnil sistem nazaj kamor spada, in kjer najbolše služi svojemu namenu… nazaj na spot. Minila je ura, nič, minila je druga, nič, ura se je bližala 9 zjutraj, kjer sem vedel, da je čedalje manjša možnost za kaj večjega. Ko sem nekako nehal misliti in premišljevati o tem, ker sem se zamotil z zajtrkom , me je presenetil tisti rdeči piskač na desni strani stojala. Po drilu sem takoj začutil nekaj lepšega, vendar si nisem upal nič misliti. Z drilom iz čolna in kasnejšim vaganjem mi je le uspelo ujeti še enega božanskega krapa s točno težo 17kg. Bil sem počaščen, vesel kot majhen otrok, imel sem se fantastično, saj mi je tudi tretje jutro uspelo ujeti zares prekrasno ribo.

 

Tako sem zaključil natanko 72 ur ribolova brez nočnega, torej malo manj kot to, ampak vseeno 3 odlovljene dni. Z rezultatom sem bil izjemno zadovoljen, saj sem ob koncu naštel vse skupaj 22 prijemov ter 2 nerealizirana, utrgana v štorih bližje obali. Od tega sem uspel ujeti 4 ribe nad 15kg, skupaj 15 rib nad 10kg, top riba je pa bil luskinar s težo 19.8kg. Rezultat na BFBaits raka še se nikoli ni izkazal tako dobro, tudi prijatelju Žigu pred dvema tednoma. Zares enkratno, definitivno si bom zapomnil takšno ribičijo in upam, da bom še kdaj naletel na kaj podobnega.  Se vidimo kaj za vodo fantje in uživajte vsak trenutek za njej. Lep pozdrav.

Mario Buco, BFBaits Team Slovenia.