Južna Francija februarja

Veselje, navdušenje, poln pričakovanja in skritih želja, že preden odpotujem.. Jug Francije, 20. Februar, zame prva kampanja ribolova v letu 2013. Nova soočanja z težkimi vodami, na katerih se vedno lahko pojavi tveganje, da ostanemo tudi 10dni brez prijema! Velike vode, na katerih se krapi vlagajo vsakih 10 let in se ribolov ne more niti najmanj primerjat z Slovenskimi vodami, v katere vlagamo vsako leto tudi po več ton konzumnega krapa!

Ribiška dovolilnica za 3/4 Francije ki znaša cca 93€, v primerjavi z slovenskimi vodami… presodite sami!

Priprave na tak več dnevni ribolov, so zelo pomembne! Zaradi oddaljenosti od doma več kot 1000km, enostavno ne smemo pozabiti na nobeno stvar! Zelo pomembna so oblačila, obutev in seveda tudi sama oprema! Tokrat sem se na takšno ribičijo odpravil sam! Zelo samozavestno sem začel naporno pot, katera preprosto nima konca…

Sledi realen povzetek dogajanja za vodo!

Po dolgih 1100km prispem na jug Francije, ura je 5 zjutraj in vseeno sporočim mojim najdražjim, da sem prispel srečno in da me čaka zaslužen spanec! Sporočilo napišem tudi prijatelju Arnaudu, s katerim sva odločena skupaj odloviti 10 dni! Ker sem samo jezero poznal že iz prejšnjih ribolovov, sem na hitro pogledal prosta mesta in začudeno ugotovil da lovita samo dve ekipi na celotnem jezeru! Avto sem parkiral že na poznano mesto in legel k počitku. Zbudil sem se z pogledom na čudovito jezero in lepim sončnim vzhodom. Takoj sem začel pripravljat opremo za kampiranje in še ob istem trenutku zagledal dobrega prijatelja Arnauda. Na hitro sva se pogovorila kje bo kdo lovil in pričela sva postavljati tabor! Po temeljiti izmenjavi informacij postavim termometer za merjenje vode na globino 2m da izmerim temperaturo vode! Ob robu jezera sem opazil zelo svežo zeleno travo in alge! Pogledam na termometer in si rečem: “to je to, voda ima 10°C” kar pomeni, da je riba lahko že precej aktivna.


Pripravim boilije, konopljo in pellete ter začnem sondirat! Ker je temperatura vode dokaj topla, se odločim da lovim z prvo palico za samim robom jezera, pri vejah na platoju globine 1.9m. Drugo palico postavim nekoliko odmaknjeno od vej, zaradi kamenje na dnu, se odločim za globino 2.2m. Pozicijo tretje palice izberem nekoliko proti sredini jezera, oddaljeno 85m na globini 3.3m kjer se začne vzpenjati proti samemu platoju! Ostala mi je še zadnja palica, za katero se odločim da jo postavim k samemu potopljenemu mostu na drugi strani obale na globino 4.5m, dno je mešanica zemlje in malega kamenja. V sami vodi je še veliko ovir potopljenega mostu in velikih betonskih platojev! Postavil sem vse palice v vodo in se posvetil postavljanju tabora in izmenjave informacij z prijateljem.

Prva noč je minila brez bipa tako da sem se posvetil menjavi same vabe in navezov… Postavil sem vse palice na iste pozicije. Vse je bilo v najlepšem redu, čakal sem somo na prvi prijem. Namesto prijema sem ponoči pričakal dež in ohladitev. Arnold zjutraj ujame velikega klena cca 3kg. Izmerim temperaturo vode in ugotovim da se je voda ohladila za celi 2°C. Na novo sem nastavil vse palice in se odločil da ne menjam vab vsaj 24 ali 30 ur. Ponoči nas pričaka nova osvežitev z snegom in ledenim dežjem! Ob 2 zjutraj imam prijem pri potopljenem mostu, začutim ovire vendar mi uspe ribo uspešno pripeljati do obale. Pobližje si jo ogledam in takoj opazim da ima riba 15kg+ in jo spravim v čuvarico za jutranje slikanje. Medtem zapade že cca 5 cm snega in stopinje se spustijo pod 0°C. Odločim se da v tem mrazu pustim palico zunaj in jo odpeljem na pozicijo zjutraj! Do jutra zapade še dodatnih 5cm snega, temperatura se je spuščala, kar lahko pomeni da bo riba zelo slabo pobirala naše vabe. Med jutranjim pogovorom z Arnauldom začudeno ugotovim da je najlon na poziciji pri drevesih zelo močno obrnjen v drugo stran ne da bi pri tem slišal zvok indikatorja! Dvignem palico in povlečem…. Prijem sem imel vendar ga indikator ni zaznal… Le kaj je narobe mi roji po glavi med tem ko se trudim rešiti palico iz ovir v vodi… Nemogoče je rešiti zadevo zato se odločim da izgubim navezo in utrgam sistem. Preverim indikatorje… Vse zaledenelo, kolice se ne sučejo zato nisem slišal prijema! Preverim role in tudi te so tako zamrznjene da se niti premaknejo ne! Super, sledi odtaljevanje rol ter indikatorjev! Med tem začne še močneje snežiti in izmislim si zaščito nad indikatorji tako da mi sneg ne pride med koleščka in mi ne zamrznejo. Vedno močneje sneži in zmrzuje!!! Odločim se da postavim palice na iste pozicije, med tem postavim v vodo še termometer. Temperatura vode je 7° kar pomeni da bodo prijemi zelo redki in ribolov zelo težaven. Sprememba vremena je tako očitna da smo za za ta letni čas lahko samo srečni če še kaj ulovimo. Imamo že cca 15cm snega in zelo mrzlo. Odločim se da poslikamo tega nočnega krapa in ga spustimo v njegovo kraljestvo. Vaga pokaže na 17.4kg. Super! Moj prvi zimski Francozek v snegu.

Nočne temperature -6 dnevne približno 0!

Zbudimo se v mrzlem jutru brez prijema. V priročnem šotoru v katerem preživim čez dan in v njem kuham si privoščim jutranjo kavo. Steče pogovor kako velike spremembe se zgodijo na same jugu Francije, kjer so takšne spremembe zelo redke!

Pomislim leto nazaj kako me spremlja ta vreme in da v resnici nimam sreče z tem že kakšno leto… Treba bo v trgovino po svež kruh in majhen nakup, za kar se odloči Arnauld. Med pripravljanjem zajtrga me preseneti bip bip biii…

Primem za palico in… Super, riba je na trnku in na začetku ne občutim nekega opora vendar takoj občutim oviro. Po nekaj sekundah ovire ne čutim več in ribo počasi pripeljem do obale. Zajamem jo v podjemalko. Ponovno veselje, prelep luskinar ulovljen v težkih zimskih pogojih! Sledilo je tehtanje ribe – 13.3kg. Super moja druga riba v kampaniji! Sledil je dolg klepet s prijatelji o teorijah kako se riba giblje po jezeru in zakaj prijema samo pri tej lokaciji! Menjam palice in spremenim taktiko, sedaj postavim dve palici pri mostu eno na eno stran drugo na drugo stran in tako pokrijem oba roba prehoda! Ostalih dveh palic ne spreminjam saj je ponovno pričelo deževati…

Noč je bila zopet pošteno mrzla temperatura se je spustila pod -6°C. Nič novega, ponovno so zamrznili indikatorji tako da tudi če bi imel prijem, ga ne bi slišal! Tokrat se je dobro izšlo za ribo saj nismo imeli prijema.

V šotoru klepetamo in pijemo kavo nakar zopet začudeno zaslišimo padanje snežink po šotoru… Ne že zopet, četrti dan z dežjem in snegom, ne morem si razjasnit da me na vsakem daljšem ribolovu spremlja deževje že več kot leto dni!

Pred mano so ostali še zadnji trije dnevi v upanju da se moji indikatorji zopet prižgejo.

Zopet je minil en dan ki je čez noč še vedno zelo mrzel. Zjutraj je posijalo sonce! Jaaaa sonce končno! Čez dan so se temperature dvignile do 12°C! Čakamo prijem…vendar se stanje na vodi tako zelo spremenilo, da smo do konca ribolovnih dni namenili predvsem izmenjavi informacij in taktiki za naslednji podvig, ki bo sledil na jezeru Cassien! Zahvaljujem se za prijetno družbo Arnauldu do prihodnijč…

Je t’aime France!

Soršak Oto-Team BFBaits