Domača voda

Vsak ima verjetno v svoji  bližini jezero,ribnik ali reko…

Praktično pred nosom je manjše jezero ob katerem sem odraščal,jezero ki me je okužilo z ribolovom.Tu sem preživel skoraj vsak prost trenutek otroštva in zgodnje mladosti. Jama je nastala kot mnogo drugih zaradi izkopavanja gramoza že pred nekaj desetletji. Nekaj let nazaj pa so ponovno začeli z izkopavanjem in jo v dveh letih poglobili tudi do 20 m globine.Nič več ni bila divja in zaraščena. V nekaj letih pa je že pognalo grmovje,vrača se trstičje,vrbe že dajejo senco.

RD je vsako leto vlagala (pre)malo,od prejšnjih časov je ostalo kar nekaj rib…in tu se je pojavilo vprašanje-kaj je še ostalo?

Prve dni v maju sem začel iskati pozicijo ki bi nekako odgovarjala mojim željam in potrebam.Vedel sem kje so top pozicije,vendar so bile zasedene čez celo leto in ker sem se odločil celotno sezono preživeti tu sem bil primoran najti prostror kjer ne bo neželenih konfliktov in kreganj.

C&R tu ne obstaja,niti nikoli ni.Vedel sem da me čaka veliko čakanja in obilo hranjenja če želim da ribo zvabim v del kjer se nikoli ni zadrževala.Cilj je bil da ujamem kakega staroselca nad 15 kg. To pomlad je bilo žal uplenjenih kar nekaj takih rib.

Hranil sem 3-4 tedensko,vsakič z3-5kg partikla in 2-4kg bojlov.Partikel sem sestavil  praktično iz vseh mogočih semen,prevladovala je koruza in tiger nuts.

Enako pestro je bilo z bojlami.Širok spekter BFBaits mi je omogočal raznolikost okusov in dimenzij.Pred raki sem vabe zaščitil z Bfb guard in nogavicami.Težave z raki sem odpravil,ostali so pa somi,ki so v maju in začetku junija požrli pratično vse kar je padlo v vodo.Prvega krapa sem tako ujel v sredini junija.

Black in Red Squid sta bili bojli,ki sta ob tiger nutsu izstopali.

Seveda sem-kot ponavadi vztrajal z nekoliko večjimi vabami premera od 24-30 mm. Presenečen sem bil da razen nekaj vložencev nisem imel težav z kleni ali ploščiči. Spomin na prvega in nato vsakega naslednjega krapa nad 10 kg je zelo živ. Vse te ribe so bile najverjetneje ujete prvič!Gobčki nedotaknjeni,plavuti neraztrgane…..Ribe ki so mi zvabile vsakič nasmeh na ustnice. Kilogrami so bili popolnoma nepomembni. Vodostaj,ki je bil izredno visok se je počasi nižal.

Z padanjem vode  in naraščanjem temperatur sem moje sisteme nastavljal vedno globje,tudi do 10 m. V drugi polovici poletja sem začel uporabjati nov produkt BFB banana/scopex.

Bojla bele barve na osnovi ribje moke!?To je bil nenadejan zadetek v polno.

Konec julija pa se mi je le uresničila tiha želja,luska malo manj kot 17 kg,in kmalu zatem še amur dobrih 15 kg…popolno! Do sredine septembra se ujel še nekaj manjših krapov in tri amurčke nakar se za nekaj časa končal z lovom saj sva se z Otom odpravila za dva tedna na jug Francije.

Po vrnitvi sem še vztrajal do začetka novembra in ujel še nekaj manjših rib,novembra pa je RD prepovedala ribolov do spomladi in tako sem se še za nekaj dni preselil na bližnje Soboško jezero.

Če danes pogledam zapiske in strnem misli,ugotovim da ni bila slaba sezona. Svoja pričakovanja sem popolnoma izpolnil,ostale pa so tihe želje….želje za katere skoraj zagotovo vem,da so realne…

Žal pa sem prevečkrat videl stvari,ki se ne bi smele dogajati. Večje,težje ribe so skoraj pred mojimi očmi končale v prtljažnikih,torbah,vrečkah…..Nekaterim sem bil velik trn v peti-verjetno sem videl kako stvar preveč.

Ker ima ta voda zelo velik potencial,bi morda vseeno omenil zelo mačehovski odnos Rd..v več kot 30 dneh nisem niti enkrat bil deležen obiska čuvajske službe. Je to vredu pa presodite sami.

Lp Seba