Fluorokarbonski shock leader -STEALTH MODE-

Iako bi se lako moglo zaključiti da će ovdje ponovno biti riječi o dalekim zabačajima, teškim olovima i jakom priboru koji to sve omogučava, definitivno bi se prevarili. Ovo je tekst o nečem upravo suprotnom jer se zapravo koristi za ribolove na bližim udaljenostima do maksimalnih 90-100m ovisno o debljini i kvaliteti fluorokarbona. Riječ je o samo jednom detalju u ribolovu koji nam može donijeti malu prednost nad ribama u vidu kamuflaže djela sistema u bistroj vodi. Takav detalj možda neće biti jedini presudni čimbenik u lovu šarana u hladnijem djelu godine ili bisroj vodi ali će nam sasvim sigurno u tome uvelike pomoći. Za sve one koji vole obratiti pažnju na svaki detalj i pokušati se prilagoditi čim više situaciji na vodi ovo bi mogla biti zanimljiva tema.

Svenov šaran ulovljen na stotinjak metara od obale. Krajnja udaljenost na kojoj bih koristio fluorokarbon kao shock leader

Ukoliko lovite u bistroj vodi i ne bacate predaleko, fluorokarbon je pravi odabir

ŠTO JE ZAPRAVO FLUOROKARBON?

 

Vjerujem da se svaki moderni šaranaš barem jednom susreo sa terminom ²fluorokarbon“ ali sumnjam da baš svi znaju što taj naziv u stvari znači. Pokušat ću vam u nekoliko rečenica demistificirati taj pojam. Već 60-ih godina prošloga stoljeća Japanski kemičari pretpostavili su da bi fluorokarbon mogao naći svoju primjenu u ribolovu. Nakon brojnih testiranja (pogotovo na moru gdje se i dan danas često koristi u sličnoj varijanti kao spomenuti shock leader) konačno su se odlučili na masovnu proizvodnju koja je počela tek deset godina kasnije, a fluorokarbon je do dan danas ostao jedna od glavnih uzdanica za uspjeh kada je riječ o ribolovu u bistroj vodi i lovu na opreznije ribe. Fluorokarbon je materijal sličan monofilu koji se u svim tipovima ribolova najčešće koristi za izradu predveza. U odnosu na monofil (klasični najlon kojeg većina ribolovaca koristi kao osnvni najlon na rolama), fluorokarbon je teži, gušći, otporniji na habanje, otporan na sunčevo UV zračenje, vrlo malo istezljiv i gotovo nevidljiv u vodi. Sa stručnog stajališta, fluorokarbon je polimer poliviniliden fluorid (eng. polyvinylidene fluoride, naziv koji vam vrlo vjerojatno nikada neće trebati), indeks loma svjetlosti kroz fluorokarbon je 1,42 što je gotovo identično lomu svjetlosti kroz vodu, a to znači da će ga šaran teže detektirati jer je gotovo nevidljiv u bistroj vodi. Gustoća mu iznosi 1,6 što znači da je gušći od vode, a samim time i teži. To nam, logično, govori da je zbog svoje gustoće i tonući. Taj podatak nam može biti vrlo bitan jer znamo da ako lovimo s dovoljno otpuštenim najonima, naš fluorokarbonski shock leader će ležati neupečatljivo na dnu.  Radi navedenih performansi danas nalazi svoju primjenu u svim tipovima ribolova, a samo je na nama, našoj mašti i kreativnosti da se njime služimo još funkcionalnije.

. Jedan od šarana ulovljenih početkom godine. Voda i nije bila bistra kao što je to bio običaj prijašnjih godina ali fluorokarbonski shock leader je svejedno bio u uporabi.

Koristite što lakše hangere i maksimalno ih spustite. Na taj način omogućavate da sve u vašem sistemu što je teže od vode legne na dno.

ZAŠTO I KAKO KORISTITI FLUOROKARBON KAO SHOCK LEADER?

 

Kao što sam već rekao, fluorokarbon se obično koristi u izradi predveza, no ja sam mu zbog sile prilika dao malo drugačiju ulogu. Ako ga koristimo za predveze u nadi da ga riba neće olako uočiti u bistroj vodi, zašto ga onda ne bi koristili i kao shock leader u nekoliko metara produljenoj verziji? Fluorokarbonski shock leader prvi puta sam upotrijebio pretprošle godine u veljači kada je voda bila izrazito bistra, a samim time smatrao sam da je i izloženost moje prezentacije bila na maksimumu. Stoga sam počeo koristiti fluorokarbon kao shock leader u nadi da ću barem malo prikriti svoj sistem i sve poleći na dno. Prvo sam gledao njegovo ponašanje u plitkoj vodi pored obale. Za moje primitivno, ljudsko oko, izgledalo mi je kao da nestaje već pri samom doticaju s vodom. Osim te odlike on je također lagano sjeo na dno i obradovao me još jednom fenomenalnom performansom. Savršeno!- pomislio sam. Sve je bilo i više nego zadovoljavajuće, a sada je samo trebalo tu ideju istestirati u praksi. Već u prvim ribolovima pokazao mi se pouzdanim detaljem jer sam ribu mogao i malo “stisnuti“ ako je to u drilu bilo potrebno bez da čvor na spoju fluorokarbon – osnovni najlon pukne. Kako je godina odmicala ja sam ga i dalje koristio i testirao te mogu zaključiti da ukoliko je fluorokarbon kvalitetan, a čvor pouzdan i dovoljno dobro zavezan, možete ga koristiti svugdje gdje vam to uvjeti dozvoljavaju. Čvor koji sam uvijek koristio pri spajanju fluorokarbona sa osnovnim najlonom je bio dupli uni čvor. Koristim ga od kada koristim shock leader i koristit ću ga dok god me ne iznevjeri. Ukoliko je pravilno svezan, čvor je vrlo pouzdan i čvrst. Bilo je slučajeva u ribolovu kada mi je u lomu znao puknuti osnovni najlon, ali ne i čvor. Naravno, večinom će se prekid dogoditi na čvoru, ali ako vam se barem jednom prekid ne dogodi na čvoru možete biti potpuno sigurni u njega.

Šaran ulovljen po vrlo niskom vodostaju usred sunčanog zimskog dana na poziciji dubokoj tek možda metar. U ovakvim situacijama fluorokarbon nam zaista može biti od velike koristi

 

KADA KORISTITI OVAJ TIP SHOCK LEADERA?

 

Prvenstveno je nastao iz razmišljanja o ribolovu u hladnoj i bistroj vodi. Kako sam uvijek skeptičan i pesimističan u gotovo svemu što radim jer mislim da je to najbolji način do pronalaska funkcionalnih riješenja i napretka, tako sam se i ovaj put postavio na način da sam razmišljao ²a što ako riba zaista vidi sav taj najlon iza olova i zbog toga se plaši prići bliže ili ga se eventualno čak plaši preplivati²? Lead core i flying back lead su bili djelomično dobro riješenje, ali ja nisam htio koristiti ništa osim lead clipa, olova, virble i predveza u pokušaju da što više smanjim vidljive komponente samog sistema. Tako sam u bistroj vodi koristio samo spomenute djelove sistema i shock leader od fluorokarbona. Lead core sam ipak povremeno koristio ali odustao sam od flying back leada jer se u zraku flying back lead znao pomaknut skroz do čvora od shock leadera i osnovnog najlona te na njemu zapet. Tada se u drilu javlja problem kada vam je riba pod nogama, a flying back lead zapinje za vršnu vodilicu jer se ne može spustiti po nalonu. No vratimo se priči…

U plićaku je cijeli sistem djelovao gotovo nevidljivo ako je i olovo bilo u boji dna i ako sam koristio Ospray stakleno olovo. Na taj način sam bio siguran da i na zabačenom mjestu neće bit drugačije ukoliko se ne preprijeći neka grana preko koje je pao sistem, no u tom slučaju mi ni najlon debljine vilinske kose ne bi pomogao da ga šaran ne primjeti. Kao što sam rekao, glavna primjena ovog tipa shock leadera je za ribolov u bistroj vodi no možete ga koristiti tokom cijele godine bez obzira na bistrinu vode. Ne bih vam preporučio korištenje fluorokarbonskog shock leadera (zapravo, shock leadera uopće) pri ribolovu u granju, te izrazito bujnim i jakim lopočima ili travi. Razlog tome nije fluorokarbon već čvor koji je gotovo uvijek najslabiji dio sistema, a u spomenutim uvjetima smo većinom malo žešći u drilu. Također, ukoliko morate bacati dalje od 90-100m koristite neki drugi shock leader, a fluorokarbon ostavite u torbi. Nisam siguran da bi fluorokarbon mogao izdržati neprekidne napore i istezanja prlikom zabacivanja, a da ne pukne s vremena na vrijeme jer takve daljine iziskuju i veće gramaže olova.

 Sistem za bistru vodu- Osprey Chameleon Clear Tail Rubbers i Safety Clips, Osprey glass olovo, udice s teflonskim premazom, virble, FC shock leader i FC predvez.

Sistem u vodi. Jedino što se izrazito vidi su udica (teflonski premaz), virble i mamac. Vizualnost sistema u bistroj vodi svedena je na minimum!

Složeni sistem izvan vode

Fluorokarbon van vode

Fluorokarbonska omča u vodi. Razlika je očigledna.

Osprey tactical glass lead 40 i 70g – vrlo efikasno riješenje za bistru vodu

 

MANE FLUOROKARBONSKOG SHOCK LEADERA

 

Mana zapravo i nema ako gledamo funkcionalno, jedino financijski. Mali problem je što ga ne možete koristiti ukoliko bacate teška olova s tvrdim štapovima na velike udaljenosti. Tu prvenstveno mislim da dalekometne, bacačke štapove i olova od 130g ili više i malo jačim štapovima s kojima se postižu impresivne daljine. No kako se u toj kategoriji niti ne koriste najlonski shock leaderi već upredenice, mislim da fluorokarbonu ovo zapravo i ne možemo pripisati kao manu. Jedina mana bi mu zapravo bila cijena. S obzirom da je skup, a da ga trebamo barem 5-6 metara na štapovima od 12 ft (3,66m) dolazimo do zakjučka da ga se može brzo potrošiti. No ukoliko je kvalitetan i pouzdan bez problema ga možete koristiti i više ribolova. Ono na što morate obratiti pozornost je da nema nikakvih oštećenja na njemu niti prevelikog istegnuća (to se vidi kada se najlon nakon ribolova omotava kao feder) jer će na tim mjestima najprije puknuti.

 

PRILAGODITE PRIBOR

 

Vrlo bitna stvar kod svega ovoga je prilagoditi pribor daljini ribolova i debljini fluorokarbona. Ako ste u mogućnosti pokušajte loviti s čim mekšim štapovima i laganijim olovima jer čete na taj način štedjeti fluorokarbon i zasigurno će manje dolaziti do pucanja. Kao što sam već na samom počteku spomenuo da se ovaj tip shock leadera najčešće koristi u ribolovima blizu obale upotreba mekanijih štapova omogućava vam i upotrebu manjih udica, te tanjih materijala za predveze.

 

KOJE DEBLJINE KORISTITI?

 

Kada pričamo o debljinama fluorokarbona ne može se biti precizan jer sve ovisi o uvjetima na vodi, daljini ribolova, tvrdoći štapova i težini olova. Ako se lovi blizu obale s mekanim priborom na poziciji gdje riba nema gdje zapeti, tada u pravilu koristim olova od 50-60g i fluorokarbon debljine 0,30mm. Kako se daljina ribolova povečava, s njom se povečava težina olova, a trebala bi se povečati i debljina fluorokarbona.. S ovim tipom shock leadera nećete postizati velike daljine jer će vjerojatno puknuti pri jačem zamahu težim olovom. Opet, stavljanje pretjeranih dimenzija poput cca 0,70 mm nema nikakvog smisla jer je tada čvor prevelik, a fluorokarbon tih dimenzija je još k tome i krut te je poprilično nepodoban za vezanje čvorova. Također možete koristiti i monofile koji su presvučeni fluorokarbonom (tzv. fluorocoated monofilaments). Iskušao sam i tu varijantu te također funkcionira, a k tome je i daleko jeftinija opcija.

Fluorokarbon koji sam najčešće koristio.

Jedan od monofila sa fluorokarbonskim omotačem. Okumin Assail je izrazito čvrst ali i tvrd najlon, jeftino rješenje koje je svakako za preporučiti!

 Okumin fluorokarbon Sea Max također mi se pokazao kao pouzdan, a nije ni pretjerano skup

Korda Kontour fluorokarbon u špuli od 200 m. Iako je naglasak teksta na shock leaderu, fluorokarbon također možete koristiti i kao osnovni najlon. U tom slučaju ne preporučam tanje dimenzije od 0,33 mm

Otvorene su vam brojne mogučnosti, a samo je na vama da pokušate nadmudriti kojeg opreznog šarana. Bistro vam bilo!

Velike ribe često su vrlo oprezne. Budite inovativni i nadmudrite ih!

 

 

 Tekst: Matija Pervan