Trnek, najpomembnejši del ribolova

Kar nekaj ur že sedim ob vodi in pijem kapučino. Kar naenkrat se oglasi moj signalizator in mi sporoči dolgo pričakovan prijem. Vzamem palico v roke in takoj občutim močan odpor na drugi strani. Krap je neverjetno eksplodiral in daje vse od sebe, ampak počasi in zanesljivo pridobivam meter za metrom. Ko prvič zagledam valov se nenajavljeno dogodi, da najlon postane majav. Kaj je zdaj to! Krap se je snel s trnka….! Vsakdo od vas sigurno pozna takšno situacijo. Na srečo prihajajo pri meni taki trenutki zelo redko. V nadaljnjem poročilu vam želim povedati moje razmišljanje,..

Naše montaže najpogosteje in najbolje delujejo takrat, ko se riba premika. Kot sesalec se počasi premika nad hrano in vsrkavlje ter takole loči med hrano in sedimenti tudi našo vrvico. Kaj pa ko se riba pri prehranjevanju ne premika, ko žre na tepihu! Krap, kateri pri vsrkavanju vabe ostane na mestu, ga je zelo težko uloviti. Pri tem dejanju je vaba skoraj lebdeča in breztežna, saj kako hitro jo srkne, še hitreje jo izpljune, ker se predvrvica ne napne zadosti in trnek ne dobi zadosti kontra uteži za pik. Poizkusite  vašo montažo položiti na dnu in z roko imitirajte premikanje plavuti. Lepo boste videli, kako se bo vrvica zasukala sem ter tja. Sedaj se pa zamislite, da krap z vso močjo vsrka našo vabo. Pri tem se vse vrtinči okrog njegovih ust, ne pomagajo nam prav nič razni šlaufi, cevke, ali mini obročki. Vse naše montaže z takimi pripomočki izpolnijo svojo funkcijo le takrat, ko se krap pri vsrkanju vabe premakne. Zato se izogibam lovljenja na tesnem prostoru predvsem na gostem tepihu partikla. Značilnost krapove prehranjevalne navade lahko delno spremenimo z taktiko hranjenja, da ga izigramo in takole vplivamo na njegovo prehranjevanje in zato je in velja, da je pravilno hranjenje naša najboljša montaža! Ne nanaša se to samo na dolge kampanje ampak, da krapa navadite, da začne iskat hrano naokrog. Seveda si pri tem lahko pomagamo z kakimi vizualnimi efekti, da ga hitreje pripravimo do vsrkanja vabe. Ko naše kroglice na široko razmečemo okrog vabe dosežemo, da se krap za vsako kroglico, ki jo bo srknil, moral dvignit in se prestavit do naslednje vse do naše vabe, kjer bo montaža pristala v njegovih ustih da se bo trnek zapičil. Seveda je teorija eno, praksa pa drugo ampak razmislite in se zamislite malo zakaj uporabljate takšne komponente. Vsak ima svoje najljubše favorite ampak pomembneje je kako jih vemo prilagoditi določeni vodi, ker vse vode niso enake in naše montaže vsepovsod ne delujejo isto. Pač to je odvisno od vas in vašega prepričanja. Nočem vam nič vsilit, le z vami hočem delit svoje mnenje in razmišljanje.

Naše pasti morajo tudi takrat ostati ostre, ko jih druge ribe, raki, tokovi,…premikajo ne da bi jih mi zaznali. Mi zaznamo le tiste, ko se svinec naglo premakne. Zato je naš uspeh samo takrat, ko po takih akcijah ostane še vedno zelo nevarna ostra. Vseeno kaki material bomo uporabili. Mogoče se nam zdi veliko boljše mehke predvrvice, ampak ob napadih rakov lahko zelo staro izrabljeno izgledajo, mogoče bi bil najlon veliko boljši,.. kakor koli vseeno kakšen material ali kako dolžino bomo uporabili, najvažnejše za vsako montažo je, da postane naše glavno orožje ostrina trnka. Vsekakor je najvažnejša ostrina trnka. Samo en oster ali bolje povedano špičast-koničast trnek bo pri sami teži fiksnega svinca bolje prodiral v meso krapovih ust-kjer bo sedel globlje in zelo težko ga bo odstraniti. Kot tudi mora biti trnek, kar pogrešam pri mnogih, absolutno močan. Še posebno v situacijah, ko moramo drilati nekoliko močneje-trdnejše, da jih zadržimo pred preprekami, je zelo pomembno, da se pri takih situacijah trnek ne izravna, izkrivi ali popusti niti za milimeter. Če se je zapičil v ta del spodnjih ust, kjer so najmočnejša potem je nemogoče, da bi izgubili boj, da bi se nam odpel. Vsekakor pa vedno nimamo take sreče, da se tule zapiči ampak na strani-ob straneh njegovega rilca.

Ta mesta ali meso je zelo tanko in mehko. Z uporabo večjih trnkov, to mesto hitro razrežemo ali natrgamo in dostikrat sledi, da izgubimo ribo. Z uporabo manjših trnkov tega mesta ne poškodujemo tako hitro in imamo večje možnosti, da dobimo ribo na suho. Še posebej krapi okrog 10kg in seveda večji imajo dovolj mesa, da sigurno pripeljemo ribo v mrežo. Druga posebnost, kar sem že večkrat omenil je, da se vsak krap prehranjuje drugače ali zaradi svoje osebne lastnosti ali zgradbe jezer,… vsekakor z nekaterimi spremembami lahko dosežemo, da se bo vsak zapičil v spodnjo ustnico. Spremembe so največkrat efektivne pri pravilni nastavitvi dolžine pred vrvice in dolžine lasu. Veliko ribičev naredi napako, da enostavno uporabljajo prekratki las ali bolje povedano, da vaba nima dovolj mesta za rotacijo. Trnek rabi nek igralni prostor, če tega ni se ne more popolnoma obrniti in se zapiči postrani. Izbira velikosti in oblike je seveda odvisna od situacije. Sam se sicer nagibam trendov, kateri so mi najbolj všeč kompaktni modeli iz močne žice. Za moj ribolov so mi najbolj všeč majhni trnki z močno debelo žico, dolgo ravno špico, majhno zalustjo, ne preveč dolg vrat in ravno uho. Veliki trnki znajo velikokrat bit kontra produktivni. Čim večji je trnek v krapovih ustnicah, tem večji je efekt vzvoda, kateri se med drilom bolj in večkrat premika, kar pusti večjo rano, bolj razpara ustnice in navsezadnje je večja možnost, da se odpne. Manjši trnki imajo boljši oprijem, se manj gibljejo-premikajo so težje prepoznavni in lažji. Velikokrat velja tudi, da če je manjši in tanjši trnek, da je bolj oster in pri tem hitreje in lažje prodre v krapove ustnice, vsaj teoretično ampak na večini mojih voda tega ni mogoče izvesti, ker moram hard drilat.

Današnji modeli so razviti za ribolov z montažo na las. Ni važno kakšen tip trnka je ampak, da se nam z kavlja ne sname, da ne izgubimo ribe, da ne povzročimo nezaželenih ran. Mislim, da nam je dovolj 3-4 različnih modelov, da smo preskrbljeni v vseh situacijah. Pač to je odvisno od vsakega posameznika, kateri modeli so mu najljubši. Vsak sam mora vedet za kaj in kako jih uporablja. Veliko ribičev vidim, da ostrino preizkušajo na nohtu, kar seveda ni nič narobe, ampak ko ga desetkrat vleče po nohtu se bo vsekakor zatopil. Trnek mora biti oster, zelo oster. Obstajajo ribiči, ki menjajo trnek po vsakem drilu. Ali ni to posledica, … je stvar mnenja. Mislim, da je dovolj, če preizkusite ostrino trnka, preden nastavimo past. Noht je dobro testno mesto. Oster trnek, če ga z rahlim pritiskom naslonimo na noht mora takoj zagrabit, ne pa drset po nohtu. Menjava trnkov je veliko odvisno na kakšnih terenih lovimo, saj kjer so skale, gramoz in podobne strukture, se trnki veliko prej zatopijo kot na nekih mehkih terenih.

Že nekaj let smo preplavljeni z trnki, ki so prevlečeni z teflonom. Ta premaz ima številne prednosti, kot tudi zelo velike pomanjkljivosti. Teflonska prevleka odseva svetlobo veliko manj kot pa brunirani jekleni trnki. Če jih mislimo uporabit samo za maskiranje, vam povem, da obstaja veliko boljših načinov za maskiranje montaže kot pa ta teflonski premaz. Plašne ribe jih naj ne bi zaznale in tako jih trnki naj ne bi spodili. Če pomislimo, obstajajo zelo redke čiste vode, kjer bi lahko imelo to za prednost. To so čiste vode kadar lovimo podnevi pri močni svetlobi na plitvinah. Teflon ima tudi to prednost, da trnek ne korodira tako hitro. Ker seveda potrebuje veliko več časa, da zarjavi in da izpade iz krapovih ust(pri strganih drilih, bo imel dalj časa pirsing v ustih). Teflon ima tudi nizek koeficient trenja kar olajša prodor v usta. Slaba stran teflona je, ker trnki-žica postane mehkejša-porozna, to pa zaradi tega ker teflon nanosijo na površino in ga potem vžgejo not. Posledično zaradi ponovne temperaturne obdelave se zgodi, da trnek postane krhki ali pa mehki(odvisno od proizvajalcev in postopka), odvisno od tega kako hitro se ohladi. Zaradi tega niso primerni, da jih uporabljamo za težke drile, ker se bodo zravnali ali pa počili. Zato je moj nasvet, da jih uporabljate v čistih vodah brez ovir, tako boste na sigurni strani in si boste privarčevali mnogo nepotrebnih preglavic.

Načeloma je zelo pomembno, da je uho trnka zaprto in da nima nezaželenih ostrih robov, kateri bi lahko poškodovali vrvico. Na splošno obstajajo trije različni modeli uh.

 

 

 

 

 

Na znotraj ukrivljeno uho; ta povzroči, da sila zatega in med borbo gre celotna teža na konico trnka. V idealnih primerih kaže napeta vrvica direktno na konico trnka. Vendar pa to povzroča na uho, ki je pod pritiskom povečano delo v krapi ustih. To je posledica učinka vzvoda, ki se pojavi v smeri zgornjega kavlja. Bolj ko se premika trnek večja je nevarnost za odpenjanje in bolj lahko poškodujemo krapova usta.

Ravno uho; pri teh modelih odpade ta efekt vzvoda, ker sila pri drilanju gre na koleno trnka. Tako je moč porazdeljena na večji del trnka in ga je težko izravnati, kar je posledično zmanjšanje gibanje trnka ter tako večja površina. Vendar je v momentu zatega nekoliko manj efektivna, ker cela teža-sila ne gre na konico trnka.

Na zunaj okrivljeno uho; tile modeli se uporabljajo samo za pop-up montaže. Dejstvo zakaj niso primerni za lov na dnu je slab efekt vzvoda, pri zategu je skoraj nemogoče direktno usmeriti silo na konico trnka. Tudi pri drilu se sila usmerja od špica vstran. Pri pletenih vrvicah je to velika pomanjkljivost, pri monofilnih pa to zgleda povsem drugače, še posebej pri Stiff Rigs. Zato so monofilne vrvice veliko primernejše za uporabo plavajočih vab, že zaradi svoje trdote in trnek držijo v pravilnem položaju, da hitro grabi- se zapiči.

Koleno trnka; razlikujemo v treh različnih dolžinah in dveh oblik ravne in ukrivljene. Kratko koleno ima pomanjkljivost, da zaželeno obračanje, ki pogosto zahteva učinek obračanja, ni dovolj. Razmerje moči zanke v togo stegno, je prekratek. Vendar to hkrati ponuja prednost, da se trnek ne premika toliko v krapovih ustih, da močno sedi in je veliko humanejši saj pušča le sledi pika. Če je pravilno navezan in dobro prezentiran bomo imeli le zelo redke izgube. Dolg vrat bo povzročil, da trnek hitreje bolje grabi v ustih. Možnosti so večje, ker ko riba vsrka vabo se ta toliko več ne more obračati v ustih zaradi dolgega vrata in pri izpljuvanju vabe se takoj zapiči v meso, tako so možnosti večja da trnek zgrabi-zapiči v usta, preden je izpljunil.

Lok trnka; tukaj razlikujemo dve različici. Dolg lok in ozek lok. Na splošno velja da trnek mora biti zelo stabilen, saj je ta največji del med drillom najbolj obremenjen. Dolg lok ima to prednost, da je polmer konice trnka do hrbtišča trnka večji. Ta ponuja boljšo možnost oprijema v ustih, še posebno pri večji vabi ne da bi povečali veličino trnka. Pritisk v drilu se tu porazdeli na  večji del materiala trnka. Poleg tega so velike ustnice večjega krapa, bolje obdane kot pri ozkem loku trnka. Pri majhnih ustnicah pa se trnek lahko preveč premika, prav tako se lahko večji del obremenitve preseli na konico trnka. Če trnek ni dovolj stabilen potem je večje tveganje, da se lahko izkrivi. Krajši lok ima polmer vrha trnka, za kolenom trnka manjši, zato grabi tudi slabše. Vendar pa taki trnek ponuja boljši efekt vzvoda. Podaljšanje predvrvice k konici trnka je veliko boljše, kot tudi bolje porazdeli pritisk na sam trnek, kar pa spet ima prednost, da trnek manj dela se premika in ima manjšo nevarnost za izravnanje.Seveda pa lahko različne specifikacije med sabo kombiniramo, saj je večina trnkov mešanica različnih specifikacij med sabo.

Mislim, kar se spomnim, da je prvi taki trnek iz moje polovice 90 let(v Angliji prvič uporabljen v 80 letih)najbolj agresiven bil Benthook. Sicer dandanes najbolj negativen trnek vseh časov. Ta legendaren Benthook primer, ki je kombiniran z različnimi specifikacijami. Na znotraj ukrivljeno uho, skupaj ukrivljen zelo dolg vrat, kateri ob napeti vrvici kaže direktno na konico trnka, saj vsa sila gre na špic. Nekateri primerki so imeli še stopnico pred uhom. Bolj agresivnega trnka mislim, da se ne da naredit, je pa velika pomanjkljivost, da taki trnki zelo parajo ustnice. Kar so zelo hitro ugotovili tudi kraparji sami, katerim ni bilo vseeno na kak način se lovi in iz tega razloga so se masovno odzvali, da se taki trnki prepovejo in naj se ne uporabljajo. Kateri lovi po humanem načinu, se tega zelo dobro zaveda,…

Ponudba različnih modelov trnkov je dandanes res ogromna. Oblike trnkov se na prvi pogled ne razlikujejo preveč, najpogosteje so uporabljeni modeli kot so:

Wide Gap: ali po naše velika odprtina. To se nanaša na razdaljo med kolenom-vratom do špica trnka. To omogoči, da čim globlje prodre v krapove ustnice. To ima eno prednost pred ostalimi, če dobro zagrabi potem tudi dobro sedi in težko bomo izgubili ribo. Najpogosteje se tak model uporablja za toneče vabe. V teoriji niso tako agresivni, da ne zagrabijo takoj, ampak zato veliko bolje in trdno sedijo. Ti trnki imajo vse prednosti pred

Kurv Shanks: sicer vsem najbolj poznan od firme Korda. Ta izjemna oblika trnka nam omogoča številne prezentacije vab. Zaradi svojega lahkega ukrivljenega vratu in na noter ukrivljeno uho ga pri izpljuvanju vabe se ga le z težkostjo reši. Vrat kolena ni krater ampak tudi ni predolg, kar se pozna pri drilu, da ni velikega efekta vzvoda. Ta lahka upognjenost, ta lok poskrbi da se trnek prevrne in v ustih se obrne. To navznoter obrnjeno uho poveča ta efekt, zato je pri takih trnkih cevke ali skrčevke(shrink tube) povsem odveč. Lahko jih uporabimo pri vseh materialih predvrvic ni nobene razlike med monofilnimi, pletenimi ali kombi predvrvicami na vse se je zelo dobro izkazal. Najpogosteje se uporablja pri balansiranih vabah, snežakih, ker se take prezentacije obnašajo čisto naravno. Seveda pa ima tak trnek veliko pomanjkljivost, saj ni primeren za težke drile poln ovir v vodi, saj se zaradi tistega preloma hitro izravna ali poči.

Longshank: dolga ravna špica, dolg vrat rahlo navznoter upognjeno uho, to so glavne karakteristike tega trnka. Izjemno dobro deluje v kombinaciji z monofilnimi predvrvicami. Zaradi svojega dolgega vratu se hitreje obrne še posebej v kombinaciji z trdimi materiali(stiff rig), ko ga riba enkrat srkne se ga le z težkostjo reši vsaj  v teoriji. Zame je tak trnek najbolj primeren, ko lovim pasivne krape, kateri se pri prehranjevanju ne premikajo, predvsem ko hranilno mesto prepariramo z partikli še posebej ko uporabimo veliki tepih konoplje. Velikokrat se ga tudi uporabljajo za rig 360.

Chod rig: ribolov nad algami, travo ali mulju je zelo priljubljen z pop-up montažo, saj ponujeno vabo ne vzamejo zaradi lakote, temveč bolj zaradi radovednosti. V takih situacijah najraje uporabljam trnke, ki imajo navzven ukrivljeno uho, največjo razdaljo med konico ter kolenom trnka ter rahlo navznoter ukrivljeno konico trnka. Predvsem zato, ker uporabljam trde vrvice, zadnje čase vse bolj flourocarbon in nobenih tub  na uho trnka, ker zaradi ukrivljenega uha gre vrvica rahlo v loku direktno navzdol. Pri pop-up montaži vrtilni efekt ne igra nobene vloge. Ko ima krap eno plavajočo vabo v ustih, mora konica trnka takoj zagrabit ne da bi bila od nečesa ovirana. Tu pa odigra zelo pomembno vlogo trda predvrvica, da v trenutku obrne trnek v pravi položaj že pri v srkanju.

Seveda od situacije v kateri lovim, so zame najljubši debeli trnki. Zato za tiste, ki lovite v ovirah, preprekah ali podobnih terenih vam priporočam samo stabilne trnke za čvrsto zapenjanje. Zame mora biti posebno močna debela žica, nekoliko daljša ravna špica(ne preveč), majhna zalust, malo večjo odprtino med kolenom in konico, ne preveč dolg vrat in ravno uho. Res, da taki trnki tehtajo veliko več kot pa tanjši, saj se uporabi veliko več materiala-žice. Zato taki trnki niso primerni za uravnoteženo ali balansirane prezentacije, kot tudi veliko težje prodrejo v meso zaradi debeline materiala. Pri takih trnkih je še bolj pomembna sama ostrina konice na kar bodite zelo pozorni. Vendar pa so taki trnki zelo stabilni in jih ni mogoče izravnat-pravzaprav ga ni mogoče izkrivit. Poleg tega ne delajo toliko, se ne premika, kar je skoraj mala verjetnost, da bi se nam riba snela z trnka. Pravzaprav pa moramo samo pozornost posvetiti sami montaži in njegovi zgradbi, ker ne deluje na vseh sistemih- o tem kdaj drugič povem več.

Imejte veliko srce za pravilno izbiro trnka. Verjemite mi trnek odloča o uspehu ali porazu, ne dovolite, da bi zaradi topega ali slabega trnka izgubilo svojo ribo življenja. Trnek, to je naš podaljšek roke.

Izbira trnkov je vsekakor zelo osebna stvar, zato pametno in premišljeno.

Prispevek napisal Jernej Pucko, BFBaits Team