Krog v megli

Počasi,a vztrajno se je bližal konec leta in z njim zadnji dnevi dopusta. Ti dnevi so bili rezervirani za gramoznico Krog. Zakaj Krog? Preprosto zato ker imam resnično rad to vodo-posebej v pozno jesenskem času. Mir in čarobne meglice, ki prihajajo iz murske strani dajejo duši neko mistično energijo. Ali pa se meni samo tako zdi? Nepričakovano sem začel z dopustom dan prej kot sem načrtoval in ker sta na jezeru že lovila Aleš in Oto(Big Fish) sem ju šel dopoldan pozdravit in prevzet vabe, ki mi jih je Oto pripeljal z sabo. Ob pogledu na palice, šotore in vsem kar spada zraven, sem hitro spremenil plan-loviti bom začel dan prej kot sem načrtoval! Ker pa nisem imel nič pripravljeno sem vedel, da me čaka nori dan in da mi do teme ne bo uspelo. Do noči mi je uspelo za silo postaviti tabor, soniranje in nastavljanje vab pa pač v temi. Skrbelo me ni saj poznam jezero in vedel sem kje bom lovil! Že med prevažanjem opreme sem opazil na gladini značilne mehurčke in kar med selitvijo sem zbrskal bojo in markiral pozicijo. Čeprav je sonar nepogrešljiv del opreme in ga uporabljam že leta, pa tokrat ni bil potreben. Včasih je potrebno zaupati očem in občutkom. Dohranil sem s pestjo BFB Black Squid boilov in nekaj konopljinih peletov. Za uporabo partikla se nisem odločil predvsem zaradi babušk in ploščičev. Bojle je Oto na mojo željo dodatno zaprl in posušil, ter tako naredil vabo obstojnejšo. Ker sem se hotel izogniti nadležnim ploščičem sem uporabljal vabe velikosti 26-30mm
Z drugo palico sem se odločil loviti na nasprotnem robu, vsega meter od obale in v globini 1.7m v vejah. S tretjo palico sem lovil po levem robu.

Izmučen od napornega dne sem se zakopal v spalko in zaspal …..pa ne za dolgo. Prva riba je bila nekaj čez 10 kg na bližnji poziciji.

Krapa sem na hitro spravil v carpsack, ponovno nastavil vabo in hitro spat. Pol ure pozneje prijem na robu, vendar se je riba odpela še preden sem prišel do nje. Do jutra je noč minila mirno.
Zjutraj sta se oglasila Oto in Aleš, pogovor je stekel o marsičem in jutro je minilo kot bi mignil. Oto me je navdušil z gromozansko strastjo do ribolova in neverjetno voljo do izbolšanja že zdaj zelo uspešne zgodbe pod imenom BigFish. Zgodaj popoldan me je presenetil prijem na robu, krap malo čez 9kg. Riba je bila v slabi kondiciji z veliko rano na škržnem poklopcu. Slabi dve uri po tem-še vedno je bilo svetlo na isti poziciji spet prijem. Tokrat je bil nadrugi strani čakal zrcalar teže dobrih 10kg

Bil sem kar presenečen, saj ponavadi nisem imel prijemov čez dan, posebej ne tako blizu roba. Zvečer se je začela spuščati gosta megla, jezero se je umirilo in obetala se je mirna noč. Mir in tišino je ob petih presekal alarm, ki je tulil kot nor…in bolj je riba vlekla bolj štorasto sem se pakiral iz šotora…..zapletel sem se v psa, nato v mizico, škornjev kar naenkrat ni bilo…in…in oglasil se je drugi alarm! No pa mam štrikanje! Končno mi je uspelo zlesti iz šotora. Prijem je bil na sredini, tam kjer sem dobil prvo ribo. Dokaj hitro sem razpletel lakse in se pognal v čoln. Riba je šla popolnoma na levo proti centrali, kam točno nisem vedel. Megla je bila tako gosta, da nisem videl vrha palice. Končno sem uspel priti nad ribo, ki je bila mirna in na površju. Po dolgem ozkem obrisu sem sklepal da gre za amurja. Že sem imel podmetalko v vodi, ko je lisa izginila in se z vso silo zagnala proti obali….po kar dolgem boju sem končno zajel dolgega krapa luskinarja. Tehtnica je pozneje pokazala 14kg.

Moje zadovoljstvo je hitro minilo, saj sem šele takrat zavedal, da sploh ne vem kje sem. Pot do šotora je bila eno samo tavanje v megli. Po poznejšem pregledu fotografij sem ugotovil, da sem tega dolgina ujel letos junija. Takrat s kilogramom več … obakrat pa na isto vabo BFB Black Squid premera 30mm.
Z razvozom sem zaradi megle počakal do jutra. Ob svitu sem na levem robu dobil še enega luskinarja teže 10,40kg.

Po tehtanju, fotografiranju in kavi sem zamenjal sisteme in ob nastavljanju še nekaj malega dohranil. Kot osnovno opremo sem uporabljal laks Korda SUB LINE 0.40, trnke Korda Kaptor-št. 4 in vrvico Tandem Baits-Softsilk.

Sonce se je končno prebilo in se uprlo na nasprotni del jezera. Tam sem podnevi že dobIl dve ribi. Ob dvanajstih, ko je sonce prav lepo grelo, se je oglasil alarm. Spet tisti grm na robu. Očitno sta sonce in mir pritegnila ribe iz globine na sam rob. Hitro sem bil na čolnu in nad ribo, ki je šla iz vej in me čakala 20m od obale. Kar nisem mogel dojeti, da drilam v soncu na Kroškem jezeru. Še nikoli nisem imel toliko prijemov podnevi. Ribo sem po daljšem drilu brez težav spravil v podmetalko. Čudovita riba, neverjetnih barv.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehtnica se jeustavila pri 16.300kg. Slabi dve uri pozneje pa deja vu…spet ista lokacija ista vaba in spet prekrasen luskinar teže 13.400.

Tudi tokrat je prišla riba iz vej in čakala na odprtem. Predzadnja noč je minila mirno, lepo sem se naspal, se zbudil v še eno prekrasno megleno jutro, ki ga je prebijalo sonce. Ob kavi sem čakal kaj bo prineslo zadnjih 24 ur. Seveda sem želel še kakega starega kroškega prebivalca…..Poslušal sem kričanje fazana, ki se je oglašal nekje za mano… Oto in Aleš sta se prišla poslovit in se počasi pakirat…Bila je nedelja. Okrog devetih spet prijem, tokrat manjši zrcalar, čudovitih barv.

Pred kosilom še en prijem. Tokrat pa se je riba zarila globoko v veje. Uspelo mi je dvigniti vejo in z njo ribo, ki se je dvignila tik pod mano, žal je veja počila in lep zrcalar se je odpel…. Zadnjo noč se je zelo pooblačilo in temperature so padle pod 5 stopinj. Ob polnoči me je spet zbudil desni alarm. Kljub temu, da sem bil hitro na čolnu je bila riba spet v vejah. Po kar dolgem poiskušanju spraviti ribo iz vej sem naredil najbolj neumno napako. V upanju da bom lažje rešil zadevo sem stopil iz čolna na obalo. Če samo omenim, da je pihal kar močan veter in čolna nisem pripel vam je verjetno jasno, da je čoln šel po svoje….. Končalo se pač tako, da sem izgubil ribo in nato reševal čoln. Zjutraj me je zbudil dež! Pakiranje in pospravljanje je bilo kot blatna kopel…… No ja vse pa tudi ne more biti lepo.
Krog me znova ni razočaral, presenetilo me je veliko prijemov podnevi. Že res,da sem ostal brez tako želenega starega kroškega prebivalca, toda ta bo drugo leto še večji in jaz bom spet tu….

lp Seba

BFBaits carp team