Natečaj kuhanja zrn

Pravilno pripravljen partikelj je veliko lažje prebavljiv. Zrnja so bogata z aminokislinami, eteričnimi olji, sladkorji in maščobami. Šele z kuhanjem in fermentiranjem postanejo top vabe. Vroča voda ne poskrbi samo, da se zrna zmehčajo ampak veliko bolj pomembno je, da veste; Večina zrn sprosti svojo popolno privlačnost šele z kuhanjem. Segrevanje zrn povzroči razdelitev naravnega sladkorja in tako že sama koruza dobi sladkejši okus. Ta naraven sladkor ugaja krapom zelo. Atraktivnost zrn nastane ko se pretvori njihov škrob v topni sladkor kateri spusti svoje eterična olja. Pri fermentiranju se njihove beljakovine prek kvasnih enzimov sprostijo aminokisline in nastane prava naravna aroma. Krapi se ne morejo upreti temu. Pomembno je tudi, da jih pred kuhanjem ne solimo ampak raje uporabite sladkor, saj namen tega je, da ob tem sprošča svoj naravni sladkor, kateri pospešuje fermentiranje. Večina jih največjo napako dela, ko uporablja pitno vodo iz pipe, saj ta vsebujejo različna kemična čistila preden pridejo do našega kozarca, zato je vedno zelo dobro, če lahko uporabimo vodo iz jezera. Predvsem se veliko razlikuje v samem okusu kot lahko tudi v pH vrednosti. Velikokrat pa tole ne moremo realizirat, še posebno, če smo zelo oddaljeni od želene vode. Zato najraje s sabo vzamem suho zrnje in jih pripravim za vodo. Tukaj nekaj mojih najboljših zrn in njihova priprava.

• Koruza:

Ta rumena zrnja so pravi sladkorček za krape in drugo belo ribo, še posebno mlečna koruza iz konzerve. Tega mnenja so vsekakor tudi ostale bele ribe, ki se jim ne morejo upreti. Zato velikokrat ne pridejo v poštev razen zimskega ribolova. Za krape je veliko bolj zanimiva trda koruza, ki je veliko bolj selektivna. Tudi optično kot tudi sladko-kisel okus na dnu je pravi magnet za krape skoz celo leto. Ampak, da postane uspešnejša je potrebno malo dela. Zato imam več načinov. Eden je ta, da koruzo za 10min kuham in jo pustim v vedru vsaj dan, da vzhaja. Pri tem mora koruza biti dovolj pokrita z vodo vsaj z 1/3, da je več vode. Bolj ko dobiva za nas smrdljiv vonj tem boljša postaja. Ali pa v hladilno torbo napolnim z 2/3 koruze ter samo prelijem do vrha z vročo vodo in pustim vzhajat 2-3dni, efekt je isti.

• Konoplja:

Vsekakor top vaba in izjemna vsebnost olja, ter zvok ko ga krapi meljejo pritegne ostale prijatelje, tudi na krape ima poseben učinek. Konopljo samo prelijem z vročo vodo in jo tako pustim stat. Seveda je najbolje, če uporabimo zaprto vedro ali hladilno torbo, saj tam dlje časa se ohlaja in pri tem hitreje spoka, se pokažejo bela jedra in iz njih izstopi olje, ki posreduje neverjetni oljni eterični oblak. Vsekakor lahko tudi za kratek čas skuhamo konopljo, da prej spoka in ne rabi, da potem vzhaja, je takoj pripravljena za uporabo. Velikokrat ji primešam čili, da se na dnu naredi poseben oblak. Prav najboljše to olje lahko izkoristimo, ko pri kuhanju primešamo druge žitarice, da popijejo vase ta sok. Eden od teh dveh sta pšenica in riža.

• Pšenica:

Najbolj privlačna postane, ko jo 50/50 zmešam z konopljo in na kratko skuham, da dobro zavrejo, kake 3-5 min in jo shranim v hladilno torbo, kjer vzhaja nadaljnjih 24ur. Pri vzhajanju popije pšenica konopljino olje. Ko potem leži na dnu počasi oddaja aromo in olje iz sebe. Vsekakor je pšenica zelo dobra v kombinaciji z ostalimi žitaricami, sama nam najpogosteje pritegne velike rdečeperke, androge ali ploščiče.

• Riža:

Predvsem je pri nas zelo težko dobit večje količine riža, ampak najceneje se dobi v kitajskih trgovinah. Predvsem je zelo zanimiv zaradi svoje bele vpadljive barve, kot tudi, da zelo dobro vpije aromo. Isto kot pšenico lahko vse skup na kratko prekuhamo ali jo pa samo prelijemo z vročo vodo in tako pustimo vzhajat v hladilni torbi. Riž neverjetno dobro vpije, zato vam priporočam uporabo arom ali podobnih zadev lahko tudi Maggi ali podobne omake.

• Oljna repica:

Šele pred kratkim sem odkril tole zadevo. Poleg konoplje, druga najljubša zadeva. Predvsem me je očarala na jezerih, kjer je veliko mulja na dnu. Surovo prelijem z vodo in pustim dva dni stat. Po dveh dnevih postane taka rdečkasta in požene klice, lepo se odpre. Tole potem kratek čas skuham približno 5min in jo pustim, da se ohladi, pri tem sprosti zelo lepo svoje olje, ki je prav kot konopljino zelo privlačno. Najraje zmešam kuhano konopljo in oljno repico z miksom ali briketi, da vpijejo vodo, saj takole na dnu povzroči, za velik oblak arome, ki je velik magnet za ribo.

• Tigrov orešček:

Vsekakor poleg kroglic najbolj selektivna vaba. Ta orešček je zelo mamljiv za krapa. Močim jih 24ur, potem pa jih vsaj 20-30min kuham in čim dlje časa pustim stat. Že po kratkem času, se ustvari taka sladka sluz. Najboljše je če pustimo vsaj 3 ali več dni stat. Ta proces pospešimo, če pred kuhanjem dodamo nekaj sladkorja. Velikokrat prepolovim orehe, da hitreje oddajo sladkor, kot tudi, da izstopijo z svojo barvo, saj pod plaščem je belkasto meso. Tigrov orešček je zelo priporočljiv tam kjer je veliko somičev, rakov, ptičev saj z svojo trdoto, ga malokateri lahko poje. Poleg proteinov in maščob, ki jih krapi izkoristijo pri prebavi ostanejo samo vlakna, to lepo lahko vidimo, ko imamo krapa v mreži in nam pusti iztrebek.

Prispevek napisal Jernej Pucko, BFBaits Team