Unknown France 2012

Kampanijo v mesecu novembru sem začel na velikem jezeru na jugu francije.
Po delovni nočni izmeni in nekaj urah vožnje sem prispel na jezero.
Bila je sreda zjutraj in jezero je veliko nekaj sto hektarjev. Komaj sem že čakal, da namočim svoje sisteme in se malo izpočijem.
Prišel je čas, k osem moral napihniti gumenjaka ,namontirati elektro motor in pritrditi še sonar. Ko pridem na vodo si malo ogledam področja in ugotavljam, kje bi se lahko v tem času zadrževala riba. Ni se lahko znajti na tako velikem področju, vendar sem bil vesel, da sem poznal vsaj nekaj primernih kotičkov. Temperatura vode je bila 8 stopinj, v najmzlejšem letnem času temperatura vode ne pade pod 7 stopinj. Vse je kazalo, da bo moj ribolov kompliciran -težak. Po dveh urah iskanja je bila moja izbira pozicija, kjer je globina vode 3m in vse do 7,6 metra. Na tem predelu je bilo tudi nekaj trave in nekaj naravnih ovir.
Ob 15h sem imel vse pripravljeno, tudi sisteme in navezane. Spil sem še kavico, da sem se malo pogrel in v miru sem premislil svojo strategijo za ribolov. Imel sem pripravljeni dve palici. Na eno sem dal boilo BFBaits Joker 20mm. To pa sem nastavil na globino 7,5 metra. Na drugo sem naredil snežaka iz boile BFBaits Joker 20mm in pop up BFBaits Tuna Spice&Buty Acid premera 12mm in nastavil na globino 7m. Odločil sem se, da bom krmil s cca 30-40 boilijev na vsako palico. Za drugi dve palici sem se odločil za manjšo globino, kjer je dno bolj prodnato-kamnito. Eno sem nastavil na globino 4,5m z snežakom iz popup BFBaits Peach&Squid 18mm, drugo pa na globino 6m, kjer sem naredil snežaka iz BFBaits Squipex 20mm in pop up BFBaits Jagoda Scopex premera 18 mm. Na prvo palico sem krmil boile BFBaits Squipex in Extra fish vsega skupaj pol kilograma. Na drugo palico sem pa krmil iste boile, le da sem tukaj nakrmil z dvema kilogramoma. Ob 17h se je že zvečerilo, zato sem nekaj pojedel ter šel malo počivat na ležalnik, na katerem me je v trenutku premagal spanec.

Ob 23,15h me je zbudil prijem. To palico sem imel 180 metrov veni, vaba pa je bil snežak Joker. Takoj sem poizkusil vzpostaviti kontakt z ribo, a sem jo zgubil .grrrrrrr. Ponovno sem namestil vabo, odpeljal sistem na isto mesto in se vrnil spat.
Zjutraj sem se zbudil navsezgodaj. Vsake toliko časa sem slišal ribo, ki se vrže iz vode a jih nisem videl, ker je bila gosta megla. Vidljivost je bila komaj kakšnih deset metrov. No, ta megla pa je napovedovala en lep sončen dan, vsaj izkušnje so kazale tako. Ob 15h se odločim, da bom tri palice premestil in na novo namontiral vabo, eno pa bom pustil na prejšnjem krmišču. Ob 16h sem imel prijem na isto palico kot prej. Vzpostavil sem kontakt z ribo vendar se mi je strgal laks, saj je verjetno prišlo do kontakta s kakim ostrim kamenjem ali kaj podobneg????????
Vzame mi kar nekaj časa, da zopet namontiram sistem in ko grem s čolnom nastavit vabo je že noč.
0b 22,15h sem imel spet prijem in to zopet na isto palico. Tokrat dvignem palico in zdaj sem čutil nekaj na koncu laksa. Hitro sem skočil v čoln in poskušal čim hitreje priti nad ribo. Ko sem bil že blizu ribe sem začutil, da se v nekaj zapletla. Rezultat akcije je bil strgan laks. Moja kampanja se je začela slabo sem ugotavljal. Trije prijemi pa nobene ribe nisem videl.
Ob 4,15h sem imel spet prijem in spet na isto palico. Dvignil sem palico toda čutil nisem kakega močnejšega upora. Pomislim sem, da je riba spet v kaki vodni oviri. Malo sem popustil in uspe mi dobiti kontakt z ribo. Po petnajstih minutah borbe je bila riba pri obali. Ja, bil je krap ! S podmetalko sem ga zajel in takrat sem imel svojo prvo ribo te kampanje. Uf, bil je lep krap zrcalar težak nekaj malo reko 16kg.

Naslednji dan kot tudi noč mineta povsem mirno. Nič se ni dogajalo.
v soboto čez dan sem se odločil, da bom poiskal neko drugo mesto za dve palici in odločitev je bila taka, da sem jih nastavil malo bližje. Palico, ki sem jo nastavil v travo sem sedaj namestil na globino 6m. Pripravil sem snežaka iz Jokera in Spice tune. Tudi na drugo palico sem dal enako vabo kot na prvo. To drugo sem pa nastavil na globino 6,5 metra. Obe vabi pa sta bile tokrat nastavljeni na kamnitem dnu. Ob 22,45h je bil spet en rahel prijem in spet na isto palico, kot da ostalih treh ni v vodi. Tokrat sem dobil lepega malega krapa zrcalarja s čudovitimi luskami, težkega 12 kg.

Še enkrat sem namontiral sistem in ga odpeljal na isto mesto kot prej. Ravno v tem času ko sem čoln obrnil proti obali se mi je zazdelo, da sem slišal kratek bip, vendar nisem bil siguren, ker je močno pihal veter…pa ravno zdaj sem si mislil, ko sem na vodi. V tem trenutku pa se je oglasil piskač z vso močjo in riba se sploh ni ustavila. Kolikor hitro se da sem se vrnil na obalo in takoj dvignil palico. Skočil sem nazaj v čoln in se pripravil na borbo. Ko sem ribo zajel, vidim da imam spet lepega krapa zrcalarja. Vaga je pokazala 17kg.

Ob 5,30h sem ujel še enega krapa težkega 8kg spet na isto palico in na dolžini 180 metrov od obale.
Nedelja je minila tako, da sem na dveh palicah menjal vabe. Na obe sem dal boilo BFBaits Joker-Spice Tuna. Na drugihdveh pa sem imel Squipex jagoda -snežak. Malo sem menjal tudi globino vendar sem ostal na globini med 6,5m in 7,5 metra. V ponedeljek sem z vso skrbnostjo in natančnostjo nastavil vse svoje palice s sistemi. Pomagal sem si z mojo sondo humminbird. Ob 18.30 kot zakleto nisem bil pri svojih palicah. V daljavi sem zaslišal, kako močno se odvija laks in piskač močno tuli ter riba se sploh ne ustavi. Začel sem šprintati, saj sem bil oddaljen vsaj 200m. Ves zadihan sem pritekel do palic nato sem palico prijel ter jo dvignil. Skočil sem hitro v čoln in takoj se je začela borba. Po 10min borbe se mi je riba prvič pokazala na površini in takoj spet izginila v globino. Tokrat sem bil prepričan, da imam na trneku lepo ribo, čeprav jo nisem videl. Potreboval sem še najmnaj 10min, da sem ribo zajel z mrežo. Prižgal sem lučko, da sem se orientiral , da se odpravim proti obali. Ko prispem na obalo, v prvem trnutku sploh nisem mogel dvigniti ribe. Še enkrat sem z lučko posvetil na ribo in si mislil: ” Ujel sem res veliko ribo!” Eksplodiral sem od veselja. Vaga mi pokaže 27kg. Ne morem verjet svoji vagi, zato sem ga stehtal še trikrat. Vaga je bila točna, saj trikrat pokaže isto težo. Od vsega veselja in adrenalina vem, da vso noč ne bom mogel zaspati.
  
Vse do 6.30 ure zjutraj je bilo mirno, nato pa še en prijem in še en krap težak 12kg. To noč sem obe ribi dobil na palice, na katerih do sedaj na tej kampaniji še nisem imel prijema. V torek zvečer se mi ni ljubilo zamenjat vabe, zato sem vse palice pustil pri miru in šel spat. Ob 00.05 sem imel prijem in dobil sem krapa, težkega 10kg. Ob 1.30 sem imel še drugi prijem in ujamem krapa težkega 14kg. Ob 4.30 sem imel spet prijem in spet dobim krapa težkega 12kg. V sredo zjutraj bi moral domov, tako sem planiral, vendar sem se odločil, da ostanem še eno noč. Pade noč in zadovoljen sem bil ter v pričakovanju, kaj se bo kaj dogajalo. To je bila moja zadnja noč. To noč je veter pihal 70km na uro in povzroča velike valove na vodi. Ob 23.30 sem imel prijem na dolžini 180m od obale. Dobil sem krapa težkega 14kg. Približno eno uro kaseje še en prijem in krap težak 15kg. Veter je vse močnejši, zato sem pazil, da mi veje ne poškodujejo šotora. Odločim se, da ne bom več razvažal sistemov, ker je bilo prenevarno. Tako se je zaključila moja kampanija.

Rezultatite kampanije so bili sledeči: imel sem 14 prijemov in ujel sem 11 rib. 4 ribe sem dobil na boilo BFBaits Squipex in Popup Jagoda Scopex ( snežak ). Krmil pa sem z boilami Squipex in Ekstrafish. 7 rib pa sem ujel na boilo BFBaits Joker in popup Tuna Spice&Buty Acid ( snežak ), krmil pa sem z boilami Joker.

Sebastien, BFBaits Team France