Šmartinsko jezero Oktober 2012

Jesen čas za velikega krapa »ja kao ,to vsi pravijo« prišel je čas ko se narava malce umiri, dan se skrajša temperature vode in zraka padejo narava se obarva v jesenke barve »bla bla«. Ta letni čas prebudi tudi naše varovance. Spomni jih, da bo treba pred zimo nabrati kakšen kilogram ali dva. Riba začne pobirati večje količine hrane oziroma pobira hrano bolj konstantno kot pa poleti. Ta čas vedno planiram daljšo ribičijo na Šmartinskem Jezeru. Vedno počakam na prvo ali pa drugo ohladitev po vročini, čakam da se vreme stabilizira in potem gasa »sanjaj kekec« letos tega ni in ni bilo temperature gor dol,dež sonce. Letos sem si splaniral 9 dni ,ki so se pa nepričakovano raztegnile na 12 dni »sem pa res srečkovič«. No da,nekako začnem pred ribičijo se oglasim pri Otu in naročim BFBaits RAK mix, ki ga je v kratkem času pripravil. Kot vedno iz vedno svežih sestavin nabavim še goro jajc nič z polnim prtljažnikom se odpeljem proti domu spotoma še poberem Bucovih 40kilogramov BFBaits CASSIEN mixa ,ki ga je imel pripravljenega za Francijo in pa še Mižekovih 20 kilogramov BFBaits SQUID. Po prekrokani noči zjuraj sežem po vodi se spravim nekak skup Miža že zvoni »puj vun venda ja nisi bil včere pijan« kaki pijan niti »kaple« Buc prispe z svojim skuterjem in delo se prične. Čez dan zrolamo vse kar smo pripravili. Bojli se ohladijo posujem jih z soljo pustim 2 dni bojle presejem in ponovno posujem z novo soljo in dodam pest riža. Vse skupaj  zrolam okoli 60kilogramov bojlesa okus rak in to v različnih dimenzijah in oblikah. V glavi sem imel pribljižno zastavljen teren kje bom lovil ,centralni del pri jezu katerega kar dobro poznam zato ker sem tam lovil že spomladi in pa zato ker imam mir pred ostalimi ribiči.  Nekaj dni pred planiranim lovom pa izvem ,da prijatelj lovi na Šmartinu in da v torek odhaja domov »fak« premišljujem ali naj zgrabim zadnjo pozicijo na trasi ali naj vstrajam pri »centrali« po razmisleku se odločim, da poizkusim srečo na trasi. Pretehtalo je dejstvo ,da je jeseni dan kratek in da bom lako lovil ponoči. Za pripravo imam samo en dan na hitro shuham konopljo nabavim mankajočo drobnarijo in hrano. Popolnoma zapolnim avtomobil, se odpeljem na jezero tam me pričaka Simon z nepreveč dobro novico »riba ne dela«. Zopet dvomim če sem se prav odliočil!? Ja nič si mislim poizkusil bom čene se bom pa selil.

Dan1

V izkaznico vpišem datum.

Začne se priprava čolna in pa sondiranje in postavitev boj. Končno je vse nared tudi Buco se mi pridruži in zavzame pozicijo levo od mene. Na prijem nisem dolgo čakal po kakšnh 2 urah prva riba cca10kg sem si rekel ja fajn ne cajt mam on pa tud  bo že sedo. Pred večerom nakrmim in čakam. Ponoči uspe tudi bucu ujeti krapa čez 10.

Dan 2

Drugi dan nič kaj posebnega nekaj časa preživim na čolnu skupaj z Bucem iščeva kakšno novo pozicijo. Sondiranje sva ponavljala vsak dan do konca kampanije »nikol nama neda miru« Drug dan mine mirno za Buca jaz sem pa uspel ujeti nekaj rib okoli 10 največji je bil nekaj čez 12 .Ponoči uspem uloviti prvo večjo ribo ki je imela tam okoli 14 kg

Dan 3

Zjutraj sondiram in sondiram iščem tisto »mikro lokacijo«, ki je od stare oddaljena samo kakšnih 10m odločim se ,da bom tam odlovil dalje. Približuje se večer ob palicah z Matejem debatiramo o problematikah na jezeru… v tistem pip pip Buco zategne. Ko ribo začuti rola ponori ,skoči v čoln in riba ga odpelje proti Runtolam. Po kakšnih 15minutah ribo zajame in privesla nazaj. Riba je imela 21,5kg.  Veselje na višku. Proslavljanje se nadaljuje ko iz sosednjega placa čeh prinese mali šampanček , ki sva ga z bucem zveseljem popila. Debatirava dalje o prejšnjih kampanijah in o ribah v jezeru. Po kakšni uri rečem Buco glej čutim ga, da je zajle not in melje. V tistem roza lučka na levi palici nežen prijem z rahlo privzdvignjenim svingerjem, zategnem se počasi skobacam v čoln in se odšlepam do ribe, riba nedaje dobenega odpora, ribo dvignem v minuti tedaj pa šok »bula leži pred mano na boku«previdno jo zasačim ter Bucu sporočim veselo novico, da imam jaz tudi ribo čez 20. Ribo zvagamo tehtnica pokaže 28.4kg. Nemorem verjeti svojim očem, kos zlata leži pred mano na matu gobček pa povsem bele barve. To so trenutki za katere se odrekam veliko stvarem katere počnejo moji vrstniki. »itak me imajo za čudaka«

Dan 4

Hladno jutro, vse še mirno spi,

le jaz ubijam se s preteklostjo noči.

Kje sem hodil, kje sem bil,

ne zanima vas ljudje,

to so moje pravljice.

Takole bi opisal moje prve misli ko sem se prebudil v 4ti dan.

Četrti dan se nama z Bucem pridruži Miža ves navdušen zaradi najinega ulova komaj zdrži šiht. Pripelje še  ostale potrbščine, ki jih potrebujemo. Tudi on začne z lovom. Po večernem krmljenju zopet debatiramo in čakamo prijeme, ki jih ni majnkalo.

Naslednje dni lovimo konstantno ribe od 10 do 18kg razen 8. in 9. dan ko je ribo vreme skoraj ustavilo. Zadnje dva dni se vreme zopet malo skulira in to prebudi ribo ,ki začne zopet pobirati.

Dan 10

Z vremenom se izboljša  tudi ulov Miže, vse skupaj uspeva uloviti nekaj rib od 10 do 17kg. Zvečer ponoviva vajo z krmljenjem in čakava na prijeme.

Dan 11

Miža se odloči da bo spakiral ker ima dosti blata, ki je plac spemenil v pravo »planico«. Pospravi stvari in oddide domov jaz se odločim, da še potegnem do jutra. Zvečer navežem nove naveze z veliko vabo na obeh palicah pomečem sisteme v vodo zraven dokrmim za spremembo z samo konopljo in pa nekaj velikim kroglicami. Pojem večerjo in zaspim.

Dan 12

Zjutraj pa prijem na desno palico zategnem riba nudi velik odpor skočim v čoln in se odšlepam proti ribi. Ribe enostavno nemorem dvigniti od podna povleče me v kraparski zalivček. Vklopim sondo in zagledam štore forsiram ribo, ki jo končno uspem dvigniti na površje pred mano se uleže velik golač hitro ga zasačim in se napotim proti obali. Izpolnila se mi je želja, ker še pred to ribo nisem imel Golača čez 20 na Šmartinskem Jezeru. Po slikanju pospravim kamp naložim stvari v avto in se odpeljem proti domu.